Turism

Ministerul Educatiei a lansat o consultare publica privind rolul temelor pentru acasa

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE) organizeaza, in perioada 7 – 20 noiembrie 2017, o consultare nationala privind regimul temelor pentru acasa. Demersul se adreseaza atat profesorilor, cat si elevilor li parintilor copiilor din invatamantul primar, gimnazial si liceal si presupune completarea unor chestionare online.

Care sunt obiectivele cercetarii?

Cercetarea are ca obiective indentificarea unei noi abordari in ceea ce priveste rolul acestor activitati de invatare, respectiv corectarea unor disfunctionalitati semnalate, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Educatiei. Astfel, datele ce urmeaza a fi colectate vor permite identificarea starii de fapt in privinta temelor pentru acasa si vor contura variante de ameliorare a eventualelor derapaje prin adoptarea unor instrumente de reglementare. Nu se solicita date personale, iar raspunsurile centralizate sunt confidentiale si vor fi utilizate exclusiv in scopul consultarii. Pentru cei interesati, chestionarele sunt disponibile la urmatoarele link-uri:

 • Cadre didactice: https://www.surveymonkey.com/r/teme_cadre_didactice
 • Elevi: https://www.surveymonkey.com/r/teme_elevi
 • Parinti: https://www.surveymonkey.com/r/teme_parinti

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-lansat-consultare-publica-privire-rolul-temelor-acasa-1_5a01a6f75ab6550cb8e91ac8/index.html

Companiile smart anticipă nevoile și așteptările clienților. Află cum, la Customer Care Conference & Expo, cel mai important eveniment de profil din Europa de Est, pe 5 și 6 aprilie, București

Pe 5 și 6 aprilie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, va avea loc cea de-a 14-a ediție a Customer Care Conference & Expo, cea mai mare conferință de acest tip din Europa de Est.

Specialiștii din domeniul customer care sunt invitați la o nouă dezbatere centrată pe satisfacția clientului, pe recrutarea, pregătirea și fidelizarea angajaților.

Pe 5 și 6 aprilie sunt așteptați peste 200 de specialiști în customer care, atât de pe plan local cât și internațional, din domenii precum: BPO, Telecomunicații, Finanțe & Bănci, Asigurări, IT&C, Retail, FMCG, Publicitate și Media, HR etc.

 

În ultimii ani, Romania a devenit o destinație de outsource targetată și aleasă de foarte multe companii. Motivele? Angajații care dețin competențe lingvistice de înaltă calitate, stabilitatea financiară și socială, performanțele naționale ale vitezei internetului, care ne-au făcut celebri la nivel global și care aduc beneficii extraordinare companiilor, cu precădere jucătorilor din domeniile IT&C și Hi-Tech.

În prezent, peste 60.000 de români sunt angajați în domeniul business service, ceea ce reprezintă 1.9 % din populația angajată a țării noastre, iar numărul este estimat să crească la 120.000-150.000 în următorii 5 ani, pentru a susține dezvoltarea acestui sector (potrivit: http://www.absl.ro)

Angajații români își cultivă și explorează atât competențele tehnice cât și cele din zona soft skills, manifestând interes și deschidere față de cultura organizațională, multiculturalitate și implicându-se activ in dezvoltarea businessului prin intermediul propunerilor inovatoare.

 

Toate acestea creează și facilitează condițiile necesare pentru a crea excelență în domeniul customer care și customer experience.

 

Cea de-a 14-a ediție a Customer Care Conference & Expo aduce în discuție implicarea și motivarea angajaților, ca element vital în asigurarea unor servicii desăvârșite pentru clienți, precum și schimbarea de perspectivă care determină transformarea customer care în customer experience.

Prezentările acestei ediții au în vedere subiecte precum:

 • Programele de training ca instrumente esențiale în loializarea angajaților
 • Stadii de maturitate ale centrelor de contact
  ● Rolul Customer Care în procesul de Customer Journey
  ● Omni-Channel și Customer Service
  ● Customer Experience – experiențe unice și servicii de cea mai înaltă calitate

Speakerii care au confirmat participarea sunt:

 

 • Karine Doret – Head of Customer Experience, Orange Romania
 • Andreas Fleschurz – Owner & Director, Wir Kunde
 • Dan Mazilu – Owner, Mediatel Data
 • Viorel Panaite – Managing Partner, Human Invest & Ken Blanchard Romania
 • Michele Garssi – General Director, Enel Energie & Enel Energie Muntenia
 • David Hicks – Founder, Tribe CX
 • Oana RaduChief Happiness Officer

 

Partenerii care susțin Customer Care Conference & Expo sunt: Mediatel Data – Silver Partner, Wir Kunde – Supporting Partner, Human Invest – Strategic Partner, Customer Service Expert – Strategic Partner, DHL – Logistic Partner, Lufthansa – Airline Partner, Coca-Cola Hellenic Romania, Intrarom, Genesys, Optima Solutions, Teleperformance, Mellon Romania – Partners.

Parteneri media: AdHugger, Marketing Portal, Manager.ro, Doing Business.

 

Pentru înscrieri și pentru a afla mai multe informații despre eveniment vă invităm să accesați:

http://www.conference-arena.com/customer-care-conference

Link-ul de Facebook al evenimentului:

https://www.facebook.com/events/281445655609870/

 

Contact | LAURA GALOȘ | Project Manager

Email: laura.galos@conference-arena.com | Mobil: 0723 833 333
Strada Popa Savu 77, 011432, Sector 1, București

Telefon: +40 21 411 44 20

 

 

 

 

Despre Conference Arena, parte din Marketing Insiders Group

Customer Care Conference & Expo | Contact Center Awards | Mobile Advertising Congress | European BPO Forum| Fraud Management & Operational Risk | Customer Experience and Retail Days | Enlightening

Alegeți să evoluați și să vă dezvoltați constant prin intermediul experților dedicați ai Conference Arena. Dezvoltăm și punem în aplicare în permanență noi soluții pentru conferințe locale și internaționale în multiple domenii de business: customer care, customer experience, customer care technology, debt collection & credit risk, fraud management, mobile advertising etc.
Aflați mai multe vizitând: http://www.conference-arena.com/

Transportul feroviar: statul pierde cotă de piaţă, companiile private se luptă între ele

Pe piaţa transportului feroviar de marfă activează 24 de jucători. Competiţie cea mai dură este pe primele 7 locuri, acolo unde statul pierde constant teren din 2011 până în 2015, intervalul pentru care sunt publice cifrele. Interesant este că porţiunea de piaţă lăsată liberă de stat, se redistribuie către primii 7 jucători, în condiţiile în care ultimii 16 operatori pierd şi ei cotă de piaţă. Asta înseamnă că tendinţa pe piaţă este ca cei mai puternici să ia tot.Imagini pentru tren

CFR marfă pierde cotă de piaţă din 2011 în 2014, de la 49.8% în 2011, scade la 46% în 2013 şi ajunge la 43,7% în 2014, pentru ca pe primul trimestru din 2015 să ajungă la 41,9%. Cumulat între 2011-2015 CFR Marfă pierde 7,9% procente din cota de piaţă. Reducerea porţiunii de piaţă ocupată de CFR Marfă este dublată de pierderi financiare. În toţi cei 4 ani, compania de stat are o pierdere cumulată de 945 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care CFR Marfă a redus şi personalul de la 9.145 persoane la 6.324 persoane, deci cu 30%.

Unde s-au dus cele 8 procente din cota de piaţă pierdută de CFR Marfă ? S-au dus spre firmele private, dar marii câştigători ai redistribuirii par nemţii de la DB Schenker, a căror cotă de piaţă creşte spectaculos cu 155% în intervalul 2011-2014.

Pe locul secund ca şi cotă de piaţă după CFR Marfă este GFR-ul lui Gruia Stoica, care are rămâne constant la 25%-26%  din piaţă, cu uşoare oscilaţii. Astfel în 2011, GFR are 25,2% din piaţă, pentru ca în 2013 să crească uşor la 26% şi să revină în 2014 la 24,5%. Variaţia redusă este un indicator al stabilităţii companiei, în condiţiile în care din 2013 în 2015 se poate vorbi despre două lovituri puternice pe care GFR le-a primit. Blocarea privatizării în 2013 şi imediat după asta, în 2014, punerea sub acuzare a lui Gruia, fondatorul grupului Grampet din care face parte GFR. Stabilitatea cotei de piaţă şi reluarea creşterii de pe primul trimestru al lui 2015, când GFR ajunge la 26,9% cotă de piaţă, arată că poziţia solidă pe piaţă si legatura grupului Grampet cu pietele europene, a ajutat GFR să treacă uşor peste hopuri care ar fi afectat orice companie. GFR a rămas pe profit 2013-2014 fiind ani de vârf cu 35 milioane şi respectiv 31 de milioane de lei profit, deşi 2015 marchează o reducere a profitabilităţii.

Cota de piaţă a nemţilor de la DB Cargo era 3.6%, pentru ca numai 3 ani mai târziu, filiala DB Schenker să aibă o cotă de piaţă de 8,8%. De altfel, nemţii au înregistrat în 2014 un an de vîrf din perspectiva profitabilităţii, cu 13,3 milioane de lei profit, o creştere spectaculoasă de la 3,8 milioane lei cât obţinuseră cu un an în urmă, pentru ca în 2015 profitabilitatea să scadă substanţial.

Pe locul 4, se află Unicom Tranzit, firma înfiinţată de fostul ministru al Energiei din republica Moldova. În 2011 firma are 4% cotă de piaţă, uşor peste nemţii de la DB Cargo, dar creşterea nemţilor intre 2011-2014 depseste mult creşterea Unicom, care în 2013 ajunge la 4,5% şi în 2014 la 5%. Unicom înregistrează însă o dublare a profitului dela 5 milioane în 2013 la 10 milioane în 2014, reusind sa pastreze si in 2015 un profit similar.

Pe locul 5 se află Cargo TV cu o cotă de piaţă în jur de 5% , în uşoară scădere până în 2014 la 4,5%. Pe locul 6, se gaseste Transferoviar Grup compania înfiinţată de Mitică Călin care avea in 2015 o cota de 5,2%. Cele două companii, Vest Trans Rail si Rail Cargo Romania de pe locurile 7 şi 8 au cota de piaţă în jur de 1-2%.

Ce urmează pe piaţă depinde foarte mult de intenţiile statului legat de CFR Marfă. În acest moment, dacă statul nu reia procesul de privatizare, riscă falimentul companiei având în vedere că Comisia Europeană a solicitat returnarea sumelor pe care compania le datora statului şi care fuseseră transformate în acţiuni la momentul privatizării. Fostul ministru al Transporturilor Dan Costescu, declara că:  „Comisia Europeană cerea ca datoria pe care statul a convertit-o în acţiuni la momentul privatizării, va fi încadrată ca ajutor de stat, din cauză că privatizarea nu a mai avut loc.  Suma va fi reintrodusă în pasivul societăţii şi se va activa simultan obligatia CFR Marfă de a returna statului aceasta sumă. Analizând şi trendul financiar descendent al companiei din ultimii ani, DG Competition recomanda României în 2016, nici mai mult nici mai puţin, decât lichidarea CFR Marfă şi valorificarea activelor sale.”

Nume mari la UNTOLD 2017: Ellie Goulding şi trupa Hurts vor susţine concerte live

Organizatorii festivalului Untold 2017, care se va desfăşura în perioada 3-6 august în Cluj-Napoca, au anunţat numele celor şapte artişti care vor cânta live pe scena celei de-a treia ediţii a evenimentului, conform adevarul.ro.

Imagini pentru untold 2017

În această vară pe Untold Arena vor urca Ellie Goulding, Hurts, MØ, R City, Tinie Tempah, Example & DJ Wire şi Jasmine Thompson. Cei şapte artişti vin să completeze line-up-ul Untold 2017 anunţat deja: Armin van Buuren, Afrojack, Axwell&Ingrosso, Dimitri Vegas&Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Steve Aoki, Chris Liebing, Loco Dice, Solomun, Sven Vath, Jamie Jones, Dubfire, Andy C, Borgore, Chase&Status(DJ Set), Dub FX, Pendulum(DJ Set) şi Sigma(DJ Set). Artista care a concertat la nunta regală a Prinţului William şi a ducesei Catherine Middleton, la Palatul Buckingham, Ellie Goulding vine pentru prima dată în România. Cântăreaţa britanică are numeroase premii Brit Awards şi MTV Awards, iar în 2015 a primit prima nominalizare la Grammy, la categoria Cea mai bună interpretare feminină, pentru melodia „Love Me Like You Do“, inclusă pe coloană sonoră a filmului erotic „50 shades of Grey“. Ellie Goulding a avut colaborări cu artişti precum Calvin Harris, Tinie Tempah, Skrillex, Major Lazer şi Taylor Swift şi a lansat hit-uri precum „Burn“, „Still Falling For You“ şi „I Need Your Love“. MØ este artista care a făcut senzaţie alături de Major Lazer cu hitul „Lean On“, care are aproape două miliarde de vizualizări pe YouTube. Cântăreaţa daneză, în vârstă de 28 de ani, este în acest moment una dintre cele mai ascultate voci feminine ale lumii. Iggy Azalea şi Ariana Grande sunt doar câteva dintre numele importante cu care a colaborat până acum. De la trupa britanică Hurts spectatorii Untold 2017 vor afla ce înseamnă să asculţi live melodiile „Wonderfull Life“ şi „Stay“. Hurts s-a format în 2009, iar albumele lansate până acum, „Happines“, „Exile“ şi „Surrender“ au ajuns în top 10 în ţări precum Marea Britanie, Germania, Austria, Elveţia, Polonia şi Finlanda. Presa internaţională i-a numit de multe de ori una dintre cele mai bune trupe pop a ultimilor ani şi sunt mereu headlineri la marile festivaluri ale lumii. R City înseamnă Theron şi Timothy Thomas, doi fraţi din SUA, artişti de muzică hip hop, pop şi R&B şi producători muzicali. Cea mai cunoscută colaborare a lor este cu solistul trupei Maroon 5, Adam Levine, pentru melodia „Locked Away“. Au compus însă şi pentru alţi artişti importanţi ca Sean Kingston, Miley Cyrus, Nicky Minaj şi Rihanna. Example & DJ Wire sunt doi DJ de muzică electro din Marea Britanie.

Imagini pentru untold 2017

Example sau Elliot John Gleave este şi solist, producător şi chiar actor. „Changed The Way You Kiss Me“ l-a propulsat pe Example în topurile muzicale din întreaga lume. În 2013, artistul a declarat că va mai rămâne doar câţiva ani în domeniul muzical, după care îşi doreşte să se îndrepte spre producţia de filme horror. Jasmine Thompson va fi mezina scenei Untold 2017. Tânăra în vârstă de 16 ani şi-a început cariera pe YouTube, unde posta melodii cântate de ea. În 2014, Robin Schulz a remarcat-o şi i-a propus o colaborare pentru hitul „Sun Goes Down“, iar de atunci a lansat melodii ajunse în top 10 în toate ţările Europei, inclusiv în România. Tinie Tempah se reîntoarce la Untold. După prima ediţie a festivalului, rapperul britanic şi-a manifestat dorinţa de a se reîntâlni cu fanii români. Cel mai nou single, „Girls Like“ cu Zara Larsson, este inclus pe albumul „Youth“, care va fi lansat în mai puţin de două săptămâni.

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul transfuziilor greșite de la Spitalul Filantropia

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, care efectuează cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă în cazul celor două decese de la Spitalului Municipal “Filantropia” în urma unor transfuzii de sânge, a dispus efectuarea unei expertize medico-legale serologice de către Institutul Naţionale de Hematologie Bucureşti, informează agerpres.ro.Imagini pentru dosar penal

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în urma efectuării necropsiei s-a stabilit că femeia de 81 de ani a decedat în noaptea de 24 spre 25 februarie în Clinica de hematologie a spitalului din cauza unei insuficienţe cardio-circulatorie, infarct miocardic, iar bărbatul de 64 de ani, din cauza unei “insuficienţe cardio-respiratorie, leucemie acută mieloblastică post sindrom mielodisplazic”.

Oamenii legii au început o anchetă penală la Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova după ce conducerea unităţii a sesizat organele penale cu privire la faptul că doi pacienţi ar fi decedat în condiţii suspecte în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unor transfuzii.

La şase din cei 12 pacienţi ai Spitalului Municipal “Filantropia” din Craiova care au fost supuşi, vineri, unor transfuzii sangvine, au apărut reacţii adverse, iar doi dintre aceştia – o femeie de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani – au decedat.

Contractul pentru vaccinul hexavalent va fi semnat URGENT: Decizia luată de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că, marţi sau miercuri, va fi semnat contractul privind furnizarea vaccinului hexavalent.

Potrivit oficialului MS, vaccinul hexavalent ar urma să se găsească în farmacii de la finalul lunii martie.Imagini pentru manuta bebelus

“Din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, ştiţi foarte bine că eu am moştenit o procedură de vaccin care nu era corectă, pe care nu am primit control financiar preventiv, am demarat o procedură scurtă şi, dacă nu mă înşel, (…) mâine se semnează contractul. Este o procedură scurtă, am obţinut acelaşi preţ ca cel obţinut la licitaţie, cu toate că s-a vehiculat că voi cumpăra vaccin la un preţ mai ridicat. Eu am avut o discuţie cu persoanele responsabile din compania respectivă şi am obţinut acelaşi preţ. Contractul se va semna mâine sau poimâine şi el va veni, conform graficului, aşa cum am spus, în luna martie, aşa mi-au promis, asta poate să fie sfârşitul lunii martie”, a precizat Florian Bodog, luni, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de Guvern.

Cum poate fi pesimismul factor BENEFIC pentru LONGEVITATE

Persoanele în vârstă şi pesimiste în ceea ce priveşte perspectivele lor de viitor trăiesc mai mulţi ani decât persoanele optimiste, având şi o sănătate mai bună decât a acestora din urmă, potrivit unui studiu german publicat joi.

“Persoanele în vârstă care se aşteaptă la un grad de satisfacţie scăzut referitor la situaţia lor personală din viitor trăiesc în mod evident mai mult şi au o sănătate mai bună decât persoanele în vârstă care îşi imaginează viitorul în roz”, afirmă într-un comunicat emis de Institutul economic german DIW, citând un studiu universitar, anunță Realitatea.net.Imagini pentru pesimist

Cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nuremberg s-au bazat pe datele furnizat de Panelul socio-economic german, un studiu multidisciplinar de vastă amploare, realizat pe 30.000 de persoane, începând din anul 1984.

Ei au studiat răspunsurile oferite în fiecare an, între 1993 şi 2003, de voluntari în legătură cu starea lor de satisfacţie actuală şi cu estimările lor pentru următorii cinci ani. Cercetătorii au verificat apoi dacă acele aşteptări ale voluntarilor au fost realizate sau nu.

Astfel, savanţii germani au constatat că 43% dintre voluntarii cei mai în vârstă erau prea pesimişti, 25% dintre ei au avut dreptate, iar 32% dintre ei au fost prea optimişti.

În mod surprinzător, studiul a reliefat faptul că în grupul persoanelor prea optimiste riscul de degradare a capacităţilor fizice era cel mai mare, iar riscul de deces era cu 10% mai mare.

“Este probabil că faptul de a fi mai pesimist în privinţa viitorului îi face pe oamenii în vârstă să aibă mai multă grijă de sănătatea lor şi să se arate mai prudenţi în faţa pericolelor”, a declarat Frieder Lang, directorul Institutului de Fiziologie Gerontologică din cadrul Universităţii Nuremberg.

În rândul persoanelor incluse în acest panel, cei mai tineri au fost aceia care s-au arătat excesiv de optimişti în privinţa situaţiei lor din următorii cinci ani, iar aflaţi la o vârstă matură s-au dovedit a fi cei mai realişti.

Cu cât avansăm în vârstă, cu atât devenim mai pesimişti, afirmă autorii studiului, şi, paradoxal, cu cât avem venituri mai mari şi o sănătate bună, cu atât suntem mai pesimişti, pentru că potenţialul de ameliorare este fără îndoială în acest caz foarte mic, a explicat Frieder Lang.

Persoanele în vârstă şi pesimiste în ceea ce priveşte perspectivele lor de viitor trăiesc mai mulţi ani decât persoanele optimiste, având şi o sănătate mai bună decât a acestora din urmă, potrivit unui studiu german publicat joi.

“Persoanele în vârstă care se aşteaptă la un grad de satisfacţie scăzut referitor la situaţia lor personală din viitor trăiesc în mod evident mai mult şi au o sănătate mai bună decât persoanele în vârstă care îşi imaginează viitorul în roz”, afirmă într-un comunicat emis de Institutul economic german DIW, citând un studiu universitar, anunță Realitatea.net.

Cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nuremberg s-au bazat pe datele furnizat de Panelul socio-economic german, un studiu multidisciplinar de vastă amploare, realizat pe 30.000 de persoane, începând din anul 1984.

Ei au studiat răspunsurile oferite în fiecare an, între 1993 şi 2003, de voluntari în legătură cu starea lor de satisfacţie actuală şi cu estimările lor pentru următorii cinci ani. Cercetătorii au verificat apoi dacă acele aşteptări ale voluntarilor au fost realizate sau nu.

Astfel, savanţii germani au constatat că 43% dintre voluntarii cei mai în vârstă erau prea pesimişti, 25% dintre ei au avut dreptate, iar 32% dintre ei au fost prea optimişti.

În mod surprinzător, studiul a reliefat faptul că în grupul persoanelor prea optimiste riscul de degradare a capacităţilor fizice era cel mai mare, iar riscul de deces era cu 10% mai mare.

“Este probabil că faptul de a fi mai pesimist în privinţa viitorului îi face pe oamenii în vârstă să aibă mai multă grijă de sănătatea lor şi să se arate mai prudenţi în faţa pericolelor”, a declarat Frieder Lang, directorul Institutului de Fiziologie Gerontologică din cadrul Universităţii Nuremberg.

În rândul persoanelor incluse în acest panel, cei mai tineri au fost aceia care s-au arătat excesiv de optimişti în privinţa situaţiei lor din următorii cinci ani, iar aflaţi la o vârstă matură s-au dovedit a fi cei mai realişti.

Cu cât avansăm în vârstă, cu atât devenim mai pesimişti, afirmă autorii studiului, şi, paradoxal, cu cât avem venituri mai mari şi o sănătate bună, cu atât suntem mai pesimişti, pentru că potenţialul de ameliorare este fără îndoială în acest caz foarte mic, a explicat Frieder Lang.

Consiliul Europei: Violența împotriva jurnaliștilor a crescut în ultimii ani

Consiliul Europei si-a exprimat marti ingrijorarea fata de violentele in crestere, in ultimii doi ani, la adresa jurnalistilor in Europa, in special in Turcia si in Crimeea, intr-o rezolutie votata de parlamentarii organizatiei paneuropene, transmite AFP, citata de Agerpres.

Din ianuarie 2015, 16 jurnalisti au decedat, intr-unul din cele 47 de state-membre ale organizatiei, urmare a actelor de violenta, si un mare numar de ziaristi au fost raniti in cursul unor agresiuni, a amintit Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), reunita in sesiune plenara la Strasbourg.Imagini pentru jurnalisti

Textul, votat cu 110 voturi pentru, 15 impotriva si 9 abtineri, a fost adoptat cu prilejul prezentarii unui raport consacrat “atacurilor impotriva jurnalistilor si a libertatii mass-media in Europa”.

Mai multe cazuri de violente vizand jurnalisti nu au fost inca rezolvate, indica textul, citand cazul reporterului bielorus Pavel Seremet, ucis intr-un atentat cu masina-capcana la Kiev, in iulie, si cel al fotografului turc Mustafa Cambaz, ucis cu un glont in cap de soldati implicati in revolta, la cateva ore dupa lovitura de stat esuata din Turcia.

Raportul citeaza totodata cazul realizatorului sirian Naji Jerf, adversar deschis al gruparii Stat Islamic, asasinat in decembrie 2015 in sudul Turciei.

In Turcia, situatia institutiilor de presa si a jurnalistilor s-a degradat puternic urmare a decretelor adoptate pe timpul starii de urgenta, releva APCE, care cheama Ankara sa “puna in libertate toti jurnalistii arestati care nu au fost inculpati pentru participare activa la acte de terorism”.

In aceasta tara, mai mult de o suta de reporteri au fost arestati si inchisi, iar unui numar de 330 de jurnalisti le-a fost retrasa legitimatia de presa. Circa 60 de ziare si reviste, 16 canale de televiziune, 23 de posturi de radio si trei agentii de presa au fost inchise.

APCE isi exprima de asemenea preocuparile privind situatia din Crimeea, anexata in 2014 de Rusia, citand cazul realizatorului ucrainean Oleg Sentov, arestat in urma cu trei ani.

Adunarea solicita “staruitor autoritatilor ruse sa-l transfere fara intarziere” spre Ucraina. Oleg Sentov, dus fortat in Rusia, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru “terorism”.

Din 2015, o “platforma (a Consiliului Europei) pentru protectia jurnalismului si securitatea jurnalistilor” permite sindicatelor ziaristilor si organizatiilor de aparare a drepturilor omului sa semnaleze atacuri ce vizeaza jurnalisti si media. Mai mult de 230 de alerte au fost deja transmise prin intermediul acesteia.

De ce trebuie să fii atent la tasta 5 la bancomat când scoţi banii

Orice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un bancomat falsificat nu poate bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Cu ajutorul tastei 5 poţi afla dacă vei fi păcălit sau nu.

Imagini pentru bancomat fals

Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

Skimmingul, spun poliţiştii, constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit.

Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, poliţiştii vă recomandă: Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar! Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

Nu acceptaţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul! Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar, scrie adevarul.ro.

‘Rogue One’ e pe primul loc în box-office

‘Rogue One’, noul lungmetraj din seria ‘Star Wars’, s-a menţinut în fruntea box-office-ului nord-american în weekendul de Anul Nou, potrivit cifrelor provizorii publicate duminică de agenţia Exhibitor Relations, conform AFP.

Cu 49,7 milioane de dolari încasări în weekendul prelungit al Anului Nou, acest prim episod inspirat de saga intergalactică – din care lipsesc personaje precum Luke Skywalker, Han Solo şi Prinţesa Leia – prezintă misiunea unui comando al Rebeliunii pentru a recupera planurile Stelei Morţii, arma de distrugere a Imperiului. Acţiunea se desfăşoară înainte de primul episod lansat în 1977, “Star Wars: A New Hope”. Conform revistei Variety, citată de Reuters, încasările pentru acest weekend prelungit, incluzând şi proiecţiile zilei de luni, ar putea ajunge la 64 de milioane de dolari. Per total, Rogue One ajunge la 400 de milioane de dolari încasări în cinematografele nord-americane, plasându-se pe locul secund într-un clasament al celor mai mari încasări ale anului 2016, după filmul de animaţie Finding Dory care a strâns 425 de milioane de dolari, potrivit Reuters.

rogue-one

Filmul de animaţie “Sing”, producţie a Illumination-Universal Pictures cu încasări de 41,4 milioane de dolari, îşi consolidează poziţia a doua în clasamentul nord-american, ajungând la încasări totale până în prezent de 177,3 milioane de dolari, scrie agerpres.ro.

Producţia SF ”Passengers”, cu Jennifer Lawrence şi Chris Pratt în distribuţie, a strâns în cele trei zile de încasări 16,1 milioane de dolari, plasându-se pe locul trei în clasament, însă ar putea ajunge la 20,7 milioane de dolari incluzând şi proiecţiile zilei de luni. De la data lansării, ”Passengers” a strâns 61,4 milioane de dolari în cinematografele nord-americane, raportat la un buget de producţie de 110 milioane de dolari şi alte milioane investite în promovarea filmului.

Filmul de animaţie ”Moana” (”Vaiana”), producţie a studiourilor Disney, care prezintă aventurile unei prinţese polineziene, ocupă locul patru în clasament cu încasări de 10,5 milioane de dolari. Per total în cele şase săptămâni de la lansare filmul de animaţie a strâns 213 milioane de dolari.

Producţia ”Fences” a studiourilor Paramount Pictures, cu Denzel Washington în calitate de regizor şi actor şi cu Viola Davis în rolul secundar, ocupă locul cinci cu încasări de 10,2 milioane de dolari şi 32,7 milioane de dolari strânse per total de la data lansării.

Cei de la Fox se declară mulţumiţi de succesul neaşteptat al comediei ”Why Him?”, în distribuţia căreia îi întâlnim pe James Franco şi Bryan Cranston. Cu încasări de 10 milioane, comedia ocupă locul şase în clasamentul nord-american, până în prezent reuşind să genereze venituri de 34,5 milioane de dolari raportate la un buget de producţie de 38 de milioane.

Comedia romantică muzicală ”La La Land”, considerată ca fiind printre producţiile favorite pentru premiile Oscar, a strâns 9,5 milioane de dolari şi ocupă locul şapte în clasament, ajungând la încasări de 36,7 milioane de dolari în cele patru săptămâni de la lansare.

”Assassin’s Creed”, adaptarea pentru marele ecran al jocului video omonim în care joacă Michael Fassbender şi Marion Cotillard, în regia lui Justin Kurzel, a obţinut 8 milioane de dolari, ocupând locul opt în clasament, însă ar putea ajunge la finalul zilei de luni la încasări de 10 milioane de dolari. Lansat de Crăciun, ”Assassin’s Creed” a strâns până acum 41 de milioane de dolari, având un buget de producţie de 125 de milioane de dolari. Producătorii filmului şi responsabilii studiourilor Fox se aşteptau ca succesul înregistrat de jocul video să atragă mai mulţi împătimiţi ai genului în cinematografe, scrie Variety, conform Reuters.

”Manchester by the sea”, unul dintre filmele favorite la premiile Oscar, a avut încasări de 4,2 milioane de dolari, în creştere faţă de weekendul Crăciunului, ocupând astfel locul nouă, iar per total în cele şapte săptămâni de la lansare a strâns 29,7 milioane de dolari.

“Collateral Beauty”, o dramă în regia lui David Frankel despre un publicitar strălucit care se afundă în depresie după o tragedie, cu Will Smith, Edward Norton şi Kate Winslet în distribuţie, ocupă locul zece în clasament cu încasări de 4 milioane de dolari, per total ajungând la 27 de milioane în cele patru săptămâni de la lansare.