NOUTATI IMOBILIARE: Afla ce preturi se practica la apartamente in 2018!

NOUTATI IMOBILIARE: Afla ce preturi se practica la apartamente in 2018!
1 vot[uri] Nota 5

Romanii cauta pretul apartamentelor pentru 2018 pentru a se mentine informati. Piata imobiliara isi va pastra trendul ascendent si in 2018, prin prisma faptului ca stabilitatea economica a Romaniei va atrage interesul multor investitori straini.


Dupa ce piata imobiliara a suferit o scadere fara precedent in 2008 si 2009, pe fondul crizei economice, lucrurile par sa se stabilizeze. Analistii economici estimeaza insa ca nu exista niciun pericol ca preturile locuintelor sa mai ajunga la nivelul din urma cu opt ani. Constructia ansamblurilor rezidentiale si-a revenit abia in 2016, cand dezvoltatorii au predat peste 14.000 de locuinte noi, nivel record pentru ultimii 10 ani.

Exista si cerere pentru apartamentele noi, mai ales ca programul Prima Casa 2018 prevede ca bancile pot acorda imprumuturi de pana la 67.000 de euro pentru locuintele mai noi de cinci ani, iar statul garanteaza 50% din valoarea imprumutului, fata de 40%, cat este garantia in cazul locuintelor vechi, in timp ce avansul minim este pastrat la pragul de 5%. Potrivit unei analize realizata de imobiliare.ro, proprietarii de locuinte cer, in medie, 1,035 euro pe metrul patrat, fata de 1.020 euro in 2015, adica mai mult cu 1,5%. Cresterea a fost resimtita mai ales la achizitionarea unui apartament nou – acestea s-au apreciat cu 5,6%, de la 1.110 la 1.170 de euro pe metru patrat. In schimb, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,8%.

Informatii recente:  Cautati o locuinta? Premier Imobiliare.ro are noi apartamente de vanzare in Bucuresti!

Ce se intampla in 2018 cu pretul apartamentelor

Preturile apartamentelor vor creste usor si in 2018, cu 5-6%, estimeaza analistii. Guvernul a decis sa aloce un fond mai mic de garantii fata de 2016, asa ca vor fi putini cei care isi vor putea cumpara o locuinta astfel. De altfel, multi nu se incadreaza in plafonul maxim oferit de banci, pentru ca isi doresc apartamente mai mari, de 3 sau 4 camere. Ei au la dispozitie insa creditele imobiliare, care sunt acum la fel de avantajoase ca cele luate cu Prima Casa. Daca folosesti acest calculator de rate vei observa imediat ca diferentele sunt infime, iar dobanda este aceeasi pe toata durata de creditare, indiferent ca iei banii in lei sau in euro. Pentru un credit imobiliar, va trebui sa ai pregatit un avans de 15% si sa te gandesti pe ce perioada vrei sa iei imprumutul, pentru ca acesta poate merge pana la o perioada maxima de 30 de ani.

Informatii recente:  Novum Invest iti ofera apartamente noi de vanzare langa locul tau de munca!

De altfel, piata rezidentiala de lux a avut cresteri constante de-a lungul anilor, atat in ceea ce priveste vanzarea de apartamente, cat si cea a vilelor, mai ales a celor situate in centrul si nordul Capitalei. Majoritatea apartamentelor de lux costa intre 150.000 si 300.000 de euro, in timp ce pretul unei case poate ajunge si la 1 milion de euro, in functie de zona si de suprafata locuintei.

Unde sunt cele mai scumpe locuinte in 2018

Cluj-Napoca ocupa primul loc in topul celor mai scumpe locuinte, potrivit datelor publicate in 2016 de imobiliare.ro. Aici, pretul mediu este de 1.214 euro pe metru patrat, in crestere cu 13% fata de 2015. Clujul este urmat de Bucuresti, unde pretul mediu ajunge la 1.131 euro pe metru patrat. Urmeaza Timisoara, Constanta si Brasov, ceea ce ne arata ca preturile sunt mai mari in orasele cu o dinamica economica mare.

Informatii recente:  The Concept te ajută să găsești cele mai potrivite apartamente noi în sectorul 1

La polul opus se afla orasele mai putin dezvoltate, in care pretul mediu al locuintelor este si de trei ori mai mic. In Resita, de exemplu, proprietarii cer 407 euro pe metru patrat, in timp ce in Targoviste, Zalau, Satu Mare sau Bistrita, preturile nu sar de 560 de euro pe metru patrat. De altfel, si cererea este mult mai mica in aceste orase, fata de cele care conduc in topul preturilor, iar posibilitatile financiare ale locuitorilor sunt si ele mai mici, ceea ce inseamna ca si piata trebuie sa se adapteze.

Niciun Comentariu

Nu se pot posta comentarii