Efectele NESTIUTE ale schimbarii la ORA DE IARNA! Vezi daca ai aceste SIMPTOME!

Efectele NESTIUTE ale schimbarii la ORA DE IARNA! Vezi daca ai aceste SIMPTOME!
1 vot[uri] Nota 5

Ora de iarna este ora legala oficiala standard, de multe ori fiind ora oficiala, de fapt. Este prin urmare, legata de conceptul de ora astronomica, folosita in mod normal in majoritatea tarilor sau teritoriilor, in special in emisfera nordica, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsa intre lunile octombrie a unui an si aprilie a anului urmator. Ea este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carei scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui.

ora de iarna 2017

Cel care s-a gandit prima data la posibilitatea introducerii acestui tip de orar conventional, a fost in 1898, un neozeelandez pe nume Hudson. Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga, iar Romania a aderat la ora de vara inca din 1932 chiar.

Informatii recente:  La ce poate fi folosit uleiul de avocado

Anul acesta se va trece la ora de iarna, in noaptea de sambata spre duminica, dintre 28 octombrie si 29 octombrie 2017, schimbarea orei facandu-se astfel incat, ora 4:00 a diminetii de 29 octombrie 2017, devine ora 3:00. Duminica, 29 octombrie, va fi cea mai lunga zi din an, avand asa, 25 de ore. Trecerea la ora de iarna inseamna ca vom dormi mai mult cu o ora, ceasurile fiind date inapoi.

Se pare ca nu toate tarile de pe planeta schimba ceasul in ultima sambata din luna octombrie, asa cum o face Romania an de an. Astfel, Turcia si Republica turca cipriota au renuntat, iar motivul declarat oficial, este urmatorul: cetatenii trebuie sa „beneficieze mai mult de soare”.

Informatii recente:  Mituri si adevaruri despre tratamentul osteoartritei cu ajutorul glucozaminei

Nu este simplu deloc pentru organism schimbarea orei, pentru ca organismul uman se adapteaza doar in cincisprezece zile la respectiva modificare. Astfel la fiecare, particularitatile fizice si psihice individuale, ne influenteaza modul cum se realizeaza aceasta adaptare, pana la agravarea sau decompensarea unor afectiuni existente.

Cum ne afecteaza ora de iarna?

Va creste si riscul de infarct, chiar cu 5-10%, timp de trei zile, dupa schimbarea orei, in special la persoanele tinere, active profesional, ca si riscul suicidar, timp de cam doua saptamani, de la modificarea orei, dar in special la depresivi si la cei cu vulnerabilitati psihoemotionale.

Informatii recente:  Dulciurile primite de copii drept recompensă 'dresează' creierul: Ce riscă cei mici

Totodata pot sa apara:

 • modificari cardiovasculare manifestate,
 • variatii ale tensiunii arteriale,
 • variate tulburari de ritm cardiac, dar si modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta),
 • astenie,
 • apatie,
 • agitatie,
 • irascibilitate,
 • anxietate,
 • tulburari de concentrare si memorie,
 • cefalee,
 • vertij,
 • moficarea apetitului (inapetenta sau bulimie), pana la dereglari afective sezoniere manifeste cu instalarea asteniei de toamna (Seasonal Affective Disorder), care loveste de obicei femeile intre 30 si 40 de ani.

Schimbarea orei poate perturba si ceasul biologic si odata cu el, pot surveni si dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului uman.

Sursa: Dr. Liana Monica DEAC

Niciun Comentariu

Nu se pot posta comentarii