Care sunt cauzele caderii parului si cum putem stopa acest lucru

Voteaza acest articol

Motivele caderii parului sunt numeroase. Atunci cand caderea parului incepe brusc, cauza poate fi o boala (afectiune febrila, interventie chirurgicala, soc emotional, etc.), alimentatia, medicamente administrate sau nasterea. In cazul in care caderea parului este treptata si devine mai evidenta cu fiecare an care trece, poate fi vorba de o cadere ereditara a parului. Anumite practici de ingrijire a parului pot, de asemenea, provoca pierderea vizibila a parului. Bineinteles ca pentru a stopa sau incetini acest proces se poate folosi si un sampon pentru caderea parului insa acesta trebuie ales cu mare atentie fiindca unele sampoane ce se vor contra caderii parului au rolul de a inrautati mai mult acest proces ireversibil. Mai jos sunt prezentate pe scurt cateva din numeroasele cauze ale caderii parului:

Afectiuni ale parului

Care sunt cauzele caderii parului si cum putem stopa acest lucru• Rarefierea ereditara sau calvitia. Denumita si alopecie androgenetica, aceasta este cea mai frecventa cauza a pierderii parului. La barbatii care sufera de cadere ereditara a parului apare si retragerea liniei parului precum si pierderea parului din partea superioara a scalpului. La femei, pe de alta parte, tendinta este sa se pastreze linia parului, rarefierea devenind vizibila in partea din fata si de sus a scalpului. Foarte rar, barbatii prezinta modelul feminin de cadere ereditara a parului iar femeile prezinta semne de cadere a parului conform modelului masculin. Motivele pentru acest lucru sunt necunoscute.
• Alopecia areata sau pelada. Aceasta boala cauzeaza caderea parului de pe scalp si din orice alta parte a corpului (alopecia universala). Aceasta boala apare la persoane de toate varstele si cauzeaza caderea parului in placi. Cauza este necunoscuta insa sunt citati o serie de factori favorizanti cum ar fi: patogenia autoimuna, factori genetici, stres emotional, deficitul latent de zinc, terenul atopic, tulburari endocrine (boala Basedow, mixedem, boala Addison, insuficienta ovariana, etc).
• Alopecia cicatriceala. Alopecia cicatriceala este o afectiune rara care distruge definitiv foliculii de par ai persoanelor afectate. In locurile in care existau foliculii anterior se formeaza tesut cicatriceal, regenerarea nefiind posibila. Tratamentul incearca sa opreasca inflamatia care distruge foliculii de par. La examenul clinic se observa absenta orificiilor foliculare si uneori un proces inflamator. Dintre cauzele posibile ar putea fi lupus eritematos cronic, lichen plan, boli buloase autoimune, porfirii, ichtioze, sarcoidoza, sindromul de degenerescenta foliculara, pustuloze infectioase, etc).

Informatii recente:  Accesorizeaza locuinta cu cele mai frumoase decoratiuni de Craciun

Practici de ingrijire a parului

• Produse cosmetice pentru par. Decolorarea sau aplicarea frecventa a permanentului poate duce la caderea parului. Utilizarea regulata sau necorespunzatoare a vopselelor, gelurilor, produselor de relaxare si spray-urilor poate, de asemenea, duce la caderea parului. Dermatologii recomanda limitarea utilizarii acestor produse cosmetice pentru par pentru a reduce ruperea firelor de par.

• Uscatoare, placi de par si dispozitive similare. Utilizarea frecventa a uscatorului de par are tendinta sa deterioreze parul. Caldura mare generata de uscator poate fierbe apa din firul de par, facand ca parul sa devina fragil si predispus la rupere. Lasati parul sa se usuce si aranjati-l numai atunci cand este uscat, pentru a diminua acest risc. Dermatologii recomanda, de asemenea, limitarea utilizarii placilor de par, care indreapta parul folosind caldura mare, si alte dispozitive, cum ar fi droturile.

Informatii recente:  RUNFEST 2014 - Alearga pentru sanatatea ta! Conferinta de presa: 09 septembrie 2014, ora 10:30, Grand Hotel Continental, Bucuresti

• Agrafe, clame si elastice din cauciuc. Atunci cand sunt utilizate pentru a tine parul strans, agrafele, clamele si elasticele din cauciuc pot rupe parul. Dermatologii recomanda alegerea agrafelor cu suprafata neteda, cu varful rotunjit. Clamele ar trebui sa aiba o captuseala din cauciuc spongios in locul in care fac contact cu parul. Pentru a reduce ruperea parului, folositi clame care sa nu fie foarte stranse si purtati-le in diferite zone ale scalpului, astfel incat ruperea parului sa nu se localizeze intr-o anumita zona. Mai degraba decat sa folositi elastice din cauciuc pentru cozi de cal, incercati elastice din material textil care prind parul mai larg.

• Anumite stiluri de aranjare a parului. Purtarea parului, ani de zile, intr-un stil care implica tragerea parului precum coada de cal, coditele africane sau impletiturile poate provoca un tip de cadere a parului cunoscut sub numele de alopecie de tractiune.

• Periere excesiva sau viguroasa. Samponarea, pieptanarea sau perierea excesiva (de cel putin 100 de ori pe zi) sau realizarea uneia din aceste actiuni intr-un mod prea viguros poate provoca ruperea parului. Atunci cand se produce ruperea parului, parul arata aspru sau prea subtire. Dermatologii atrag, de asemenea, atentia asupra efectului negativ al stergerii viguroase a parului ud cu un prosop pentru a-l usca sau pieptanarii parului ud. Acestea pot provoca, de asemenea, ruperea parului deoarece parul ud este mai elastic si mai vulnerabil la rupere decat parul uscat.

Informatii recente:  Planifica o vacanta de vis in Santorini cu ajutorul agentiei Karpaten.ro

Dermatologii pot identifica cauza caderii parului
Dat fiind faptul ca exista atat de multe cauze posibile, descoperirea motivului caderii parului poate necesita o munca de detectiv. Uneori, este vorba de mai multe cauze. Si pe masura ce inaintam in varsta, o cauza poate fi urmata de alta.

Pentru a diagnostica cauza caderii parului, dermatologul incepe, de obicei, cu obtinerea unui istoric medical detaliat. Pacientul este intrebat despre medicamente utilizate, alergii, istoricul familial si alimentatie. Femeile sunt intrebate despre menstruatie, sarcina si menopauza. Dermatologul realizeaza, de asemenea, o examinare detaliata a parului si scalpului si analizeaza modul in care parul este distribuit pe restul corpului. In timpul examinarii parului si scalpului, dermatologul va examina tendinta de cadere a parului si va cauta semne de boala, inclusiv orice indicatie de infectie a scalpului. Uneori poate fi nevoie de prelevarea unor fire de par, analize de sange sau biopsia scalpului pentru a stabili diagnosticul.

Niciun Comentariu

Nu se pot posta comentarii