article

ALERTĂ – Avion românesc, INTERCEPTAT de aviația MILITARĂ britanică

Un avion cargo care a plecat de la Bucureşti a fost escortat de mai multe avioane de vânătoare până pe aeroportul din Birmingham, după ce a fost interceptat deasupra Mării Nordului.

 Imagini pentru avion in zbor
Potrivit presei britanice, aeronava ar fi avut probleme de comunicare cu turnul de control.
Avionul a aterizat în siguranţă pe aeroportul britanic, titrează presa locală.

DURERE în familia Mădălinei Manole: Tatăl fostei artiste, în stare de ȘOC după moartea soției

Tatăl Mădălinei Manole trece prin clipe cumplite! La șapte ani de la dispariția tragică a fiicei sale, Ion Manole a avut parte de un nou șoc atunci când a aflat că soția lui a murit. Eugenia Manole s-a stins din viață sâmbătă, 4 martie, în urma unor probleme grave de sănătate. Mama artistei suferea de cancer la plămâni.

Tatăl Mădălinei Manole a suferit un șoc, după moartea soției, iar fiul său a fost nevoit să îi dea calmante, pentru a-l liniști, precizează Adevărul.

Ion Manole a trebuit să rămână în apartamentul din Ploieşti şi nu s-a putut ocupa de pregătirele de înmormântare ale soţiei sale.Imagini pentru ion manole

Când se sfârșește binomul? Aflăm din teoria catastrofelor

Binomul SRI-DNA a fot creat și consolidat de-a lungul mai multor ani. Protocoalele și planurile de lucru demonstrează acest lucru. Două instituții de forță ale statului s-au unit pentru a invada și a domina instituțiile democratice. S-a întâmplat sub președinția lui Traian Băsescu. A continuat sub președinția lui Klaus Iohannis. Oficial, binomul nu mai există. Nu însă și neoficial. Când se va încheia această istorie?Imagini pentru dna sri

 

Ne spune teoria catastrofelor. Conform teoriei catastrofelor, atâta timp cât durează o catastrofă, durează și vindecarea. Din această perspectivă, ar trebui pe de o parte să  nu fim sceptici, iar pe de altă parte să avem răbdare. Cel puțin zece ani.

Am mai avut prilejul să insist asupra faptului că binomul SRI-DNA, prin care s-a încercat, în bună măsură cu succes, piratarea puterilor statului, judecătorească, executivă și legislativă, nu a funcționat doar la nivel central. Binomul a existat pretutindeni în plan local. În fiecare localitate, protocoalele dintre SRI și DNA s-au materializat prin crearea unui câmp tactic care a acționat asupra poliției, justiției, ANAF-ului, primăriilor și consiliilor și, de fiecare dată, s-au extins și asupra lumii afacerilor. Din această perspectivă, binomul s-a transformat într-o veritabilă industrie. Și a condus chiar la privatizarea unei părți din activitatea DNA și a unei părți din activitatea SRI.

Acest binom, căruia a încercat să-i pună capăt Curtea Constituțională a României și Parlamentul, în special prin intermediul Senatului, a fost creat cu bună știință, prin încălcarea legii fundamentale și patronat de președinția României. unul dintre cei doi președinți, respectiv Traian Băsescu, denunță astăzi binomul și îi aduce nenumărate blesteme, fără însă a-și asuma nici cea mai mică responsabilitate. Cel de-al doilea președinte pe umerii căruia apăsa responsabilitatea binomului a ridicat, până zilele trecute, osanale până la cer celor două instituții de forță și nu a suflat o vorbă despre respectarea Constituției, a separării puterilor în stat și despre necesitatea ca, într-o democrație, drepturile omului să fie respectate. Acum, acest președinte, Klaus Iohannis, tăce. Nu a suflat o vorbă în momentul în care s-a pronunțat, pentru a doua oară, Curtea Constituțională, a cărei decizie este lipsită de echivoc. Direcția Națională Anticorupție, una dintre cele două instituții de forță aflate sub protecție prezidențială, a încălcat cu bună știință și în mod brutal prevederile Constituției, pătrunzând în spațiul exclusiv al puterii executive. Domnul Klaus Iohannis tăce mâlc. Și această tăcere este vinovată. Și ea ne arată, în același timp, cât vor mai dură efectele binomului.

În doar o zi, două mulți concetățeni, adevărați luptători pentru democrație, pentru drepturile omului și pentru separarea puterilor în stat, mai întâi s-au entuziasmat până la incandescență și apoi au trecut, în mod dramatic, la o atitudine pesimistă. S-au entziasmat pentru că s-a pronunțat astfel cum s-a pronunțat Curtea Constituțională și apoi au devenit pesimiști pentru că nu au observat o schimbare instantanee. De unde putea veni schimbarea?

În mod cert, din două direcții. Din partea președintelui României, care are obligația să își îndeplinească principala sarcină din fișa postului, și anume să intervină prompt atunci când o instituție a statului încalcă independența uneia dintre puterile fundamentale. Iar Klaus Iohannis a tăcut. Și încă tăce. Semn că își ia leafa de pomană. Al doilea decident este Consiliul Superior al Magistraturii. Care, contrar așteptărilor, s-a întrunit, dar nu a luat decizia de a investiga și sancționa încălcarea Constituției de către șeful DNA și procurorul general. În fine, scepticismul este alimentat și de faptul că Liviu Dragnea, în calitatea sa de lider al majorității, nu a sărit ca ars pentru a înfiera binomul și a cere sancționarea vinovaților. Teoria catastrofelor  nu le dă însă dreptate celor sceptici.

Așa cum este el, cu bune și cu rele, Consiliul Superior al Magistraturii are, acum, o sarcină extrem de grea. Dacă se achită bine, va supraviețui, ca instituție, în forma actuală. Dacă nu, va trebui să fie restructurat din temelii. Printr-o lege organică. CSM trebuie să ia o decizie tranșantă nu numai pentru a pune în aplicare decizia Curții Constituționale, ci și pentru a-i sancționa pe vinovați și a stabili reguli și proceduri pentru ca binomul, teoretic desființat, să se retragă rapid din toate câmpurile tactice. Și, în primul rând, din justiție. Dar, pentru a se ajunge aici, mai este necesară o etapă. Această etapă se cheamă motivarea deciziei Curții Constituționale. Vom avea această motivare probabil săptămâna viitoare. Abia atunci CSM își poate îndeplini sau își poate trăda menirea. Abia atunci CSM își va da cel mai important examen din existența acestei instituții. Abia atunci vom ști dacă CSM apără justiția și statul de drept sau este doar jalnicul purator de cuvânt al unor vârfuri ale procuraturii și ale unor vârfuri din instituțiile de forță. Prin urmare, pentru moment, eu prefer să dau timp CSM-ului. Și să recunosc că, și în cel mai fericit caz, va mai fi nevoie de mult timp până când cangrena să fie extirpată la nivelul tuturor localităților României.

Liviu Dragnea a surprins pe toată lumea afirmând că, “pentru atâta lucru”, nu poate să ceară demisia șefilor marilor parchete. Șocant, nu? Toți s-au grăbit să atribuie această rezervă a șefului majorității lașității sale, generată de propriile dosare penale. Indiferent care ar fi adevărul, peste câteva zile, când toți vom citi în detaliu motivarea Curții Constituționale, și Liviu Dragnea va primi un duș rece. Din care poate se va trezi. Să recunoaștem totuși că nu el este cel chemat să curețe gunoiul binomului. El poate cel mult să îi asigure ministrului Justiției susținerea politică pentru ca acesta să îi propună președintelui demiterea șefului DNA și a procurorului general din funcțiile deținute.

A doua cheie, însă, se află la Cotroceni. Președintele care tăce va fi pus literalmente cu spatele la zid și executat politic, dacă va face același lucru și după ce motivarea CCR va fi făcută publică. Atunci, președintele Klaus Iohannis va trebui să reacționeze imediat, fără a-și mai lua prea mult timp de gândire. Și nu va putea reacționa altfel decât în consens cu decizia CCR. Va fi silit să recunoască, prin urmare, că mult lăudata Direcție Națională Anticorupție, în parteneriat cu mult lăudatul SRI au încălcat flagrat una dintre cele mai importante prevederi ale Constituției. Piratând puterile fundamentale ale statului. Și încercând să se substituie acestora.

Va fi examenul cheie al acestui mandat prezidențial. Să admitem că președintele Klaus Iohannis va trece cu bine de această încercare și că va vorbi și că va acționă în consens cu Constituția pe care are obligația să o apere. Asta nu înseamnă însă sfârșitul efectelor binomului. Și nici măcar sfârșitul binomului. Conform teoriei catastrofelor, va mai trece timp până atunci. Dar, acționând în interes național, președintele poate scurta acest timp. Sau, procedând împotriva interesului național, el poate lungi catastrofa.

Trei locuințe din Tulcea, afectate de incendiu

Lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta au intervenit, duminică seara, în municipiul Tulcea, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins trei locuinţe, informează Agerpres. Imagini pentru pompieri
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Delta, Angela Tulceanu, incendiul se manifesta iniţial la acoperişul unei locuinţe, însă flăcările s-au extins la acoperişurile imobilelor din apropiere, din cauza vântului puternic.
Incendiul a fost stins de pompieri în aproximativ o oră, cauza probabilă a acestuia fiind o sobă suprasolicitată care a evacuat jar pe hornul locuinţei acoperite cu stuf.

În urma incendiului, acoperişurile celor trei case au ars în proporţie de 70%.

Se SCHIMBĂ vremea în România: Care e prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele zece zile, pe regiuni georgrafice. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.Imagini pentru meteo

MUNTENIA

Vremea va fi într-un proces de încălzire pe parcursul primei săptămâni, astfel că spre sfârșitul acesteia se vor atinge valori medii ale maximelor de 13…17 grade și ale minimelor de 3…6 grade, temperaturi mult mai ridicate față de mediile multianuale. În schimb, în perioada 26-28 februarie scăderea semnificativă a temperaturilor se va concretiza printr-un regim apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5…9 grade și al minimelor de -4…0 grade. Pentru primele zile ale lunii martie sunt estimate temperaturi în creștere ușoară și treptată. Precipitațiile, predominant sub formă de ploaie, vor fi de așteptat în jurul datei de 25 februarie.

BANAT

Vremea se va încălzi apreciabil la mijlocul primei săptămâni, astfel că valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele obișnuite în această perioadă din an, respectiv maxime de 10…15 grade și minime de 2…6 grade, în medie. Din data de 25 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, până la sfârșitul lunii, regimul termic va fi unul apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 4…8 grade și minime preponderent negative. Pentru primele zile din martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. Precipitații mai frecvente și local moderate cantitativ vor fi în data de 21 februarie când vor predomina ploile, dar în special în perioada 24-25 februarie când ploile se vor transforma în lapoviță sau ninsoare. În celelalte zile din intervalul de referință vor fi posibile ploi pe arii restrânse.

TRANSILVANIA

Până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire de la o zi la alta, astfel încât valorile nocturne vor deveni în general pozitive, iar maximele diurne vor ajunge, în medie, la 6…11 grade, cu mult peste ce ar fi normal în această perioadă din an. În schimb, în intervalul 25-28 februarie temperaturile vor scădea accentuat și vor fi maxime de 2…5 grade și minime de -8…-4 grade, mediat pe regiune, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru sfârșitul lunii februarie. Pentru primele zile de martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitațiile (ploaie, lapoviță și ninsoare) se vor semnala în fiecare zi, dar vor fi mai frecvente și moderate cantitativ în 21 și 25 februarie. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații va diminua.

MOLDOVA

În intervalul 21-24 februarie vremea se încălzi apreciabil, valorile termice devenind mult mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei; astfel, vor fi maxime de 8…15 grade și minime de 2…5 grade, în medie regională. Din 25 februarie, scăderea bruscă a temperaturilor va determina un regim apropiat de cel normal pentru sfârșit de februarie, cu 2…7 grade ziua și -7…-3 grade noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. În prima săptămână vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță sau ninsoare aproape în fiecare zi, dar în general slabe și cu caracter local, exceptând data de 25 februarie când se pot cumula cantități de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru precipitații se menține relativ ridicată și pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

OLTENIA

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la un ecart mediu de 13…17 grade, iar cele minime vor fi de 2…6 grade, mult mai ridicate decât mediile climatologic specifice perioadei. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat și vor deveni în general apropiate de cele normale, cu 6…8 grade ziua și -3…0 grade noaptea. Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

DOBROGEA

Pe parcursul primei săptămâni a intervalului de referință, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la un ecart mediu de 12…16 grade, iar cele minime vor fi de 4…7 grade. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat și vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice perioadei, cu 5…7 grade ziua și -3…0 grade noaptea. Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

MARAMUREŞ

În intervalul 21-24 februarie va avea loc un proces de încălzire a vremii, astfel încât, în medie, temperaturile maxime vor fi de 8…11 grade, iar cele minime între 3 și 6 grade. Scăderea de temperatură ce va debuta în data de 25 februarie va fi semnificativă, situând valorile în jurul celor normale pentru sfârșitul lunii februarie, cu 4…6 grade ziua și -6 ..-3 grade noaptea, medie regională. Pentru primele zile din martie sunt estimate temperaturi în creștere ușoară și treptată, mai ales la valorile diurne. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitațiile vor fi frecvente și local însemnate cantitativ, mai ales ninsori în 21 și 25 februarie și mixte în celelalte zile. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații va diminua.

CRIŞANA

Valorile termice vor fi în creștere în primele zile, iar în intervalul 22 – 24 februarie vor fi cu mult peste media multianuală a perioadei, respectiv maxime, în medie regională, de 10…13 grade și minime de 3…6 grade. În schimb, între 25 și 28 februarie temperaturile vor scădea semnficativ și se vor situa în jurul celor normale, cu maxime de 3…7 grade și minime sub pragul de îngheț. Pentru începutul de martie este estimată din nou o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ vor fi în jurul datei de 21 februarie când acestea vor fi mixte, dar mai ales în perioada 24-25 februarie când vor fi ploi la început, apoi lapoviță și ninsoare. În celelalte zile ale intervalului de referință vor fi posibile ploi locale.

LA MUNTE

În intervalul 21-24 februarie vremea se încălzi, valorile devenind mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei; astfel, vor fi maxime de 0…6 grade și minime de -4…0 grade, în medie. Din 25 februarie, temperaturile vor scădea, determinând un regim apropiat de cel normal pentru sfârșit de februarie, cu -2…0 grade ziua și -10…-6 grade noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creștere ușoară și treptată a valorilor termice. În prima săptămână vor precipitații în fiecare zi, predominant ninsori, care local și temporar pot fi mai consistente, dar și precipitații mixte cu condiții de polei în intervalul 22-24 februarie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

SCANDALUL produselor de proastă calitate ia amploare în Europa: ‘Suntem coșul de gunoi al Europei’

Scandalul produselor alimentare de proastă calitate i-a amploare în Europa după ce s-a constatat că produse similare au calități total diferite în țări din Vestul Europei față de Centrul și Estul Europei. Cehia a anunțat că va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de produse alimentare inferioare în estul Europei sub același brand ca mâncarea mai bună disponibilă în cele occidentale, a spus ministrul agriculturii de la Praga, potrivit Reuters.  Imagini pentru produse alimentare
Cehii se alatura astfel Slovaciei si Ungariei, care spun si ele ca multinationalele din domeniul alimentar vand mancare mai proasta pe piata estica – mai saraca si mai putin competitiva.

“In practica, in cazul anumitor produse, suntem cosul de gunoi al Europei”, a spus ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka.

Organizatiile pentru drepturile consumatorilor din Cehia se plang de multa vreme de slaba calitate a alimentelor vandute de marile companii. Ele nu au parghii de actiune pentru ca aceste vanzari sunt legale in UE cat timp pe eticheta sunt scrise toate ingredientele.

Jurecka spune ca a ordonat un studiu privind calitatea alimentelor, care va fi incheiat in iunie. Datele, impreuna cu cele din Slovacia si alte tari, vor fi folosite apoi pentru efortul de a schimva regulile UE. In studiu vor fi incluse si alte produse in afara de alimente, precum detergentii.

Ungaria a anuntat la finalul saptamanii trecute ca o analiza realizata de o agentie guvernamentala arata ca marile companii obisnuiesc sa comercializeze produse de o calitate inferioara pe piata din estul Europei, chiar daca este utilizat acelasi brand si pret ca in tarile din vestul Europei.

De asemenea, autoritatiile slovace au anuntat in urma cu doua saptamani ca au descoperit diferente de gust, compozitie si aspect in aproape zece produse alimentare vandute local, prin comparatie cu aceleasi produse din Germania si Austria.

O dezbatere similara a existat in Parlamentul European in urma cu cativa ani, cand europarlamentarii au abordat problema intr-o dezbatere referitoare la o intrebare pusa de eurodeputata Elena Oana Antonescu (Romania), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).

Intr-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a aratat ca producatorii schimba ingredientele in functie de puterea de cumparare, gusturile si traditiile din diferite tari (de exemplu, Nutella este mai solida in Germania decat in Franta, deoarece in Franta painea este mai putin rezistenta decat in Germania).

Participantii la dezbatere au cazut de acord ca, desi UE nu poate impune reteta, consumatorii au dreptul de a fi informati despre compozitia produselor.

Parlamentul European si Consiliul au adoptat in 2005 Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale intreprinderilor de pe piata interna fata de consumatori. Tot mai multe state europene se plang ca producatorii de produse alimentare, cosmetice si articole vestimentare incalca aceasta directiva.

Situatia a fost semnalata anul trecut si de europarlamentarii Daciana Sarbu si Pavel Poc (Cehia).

Cei doi au adresat o interpelare Consiliului European, cerand actiuni pentru verificarea si remedierea situatiei. Cei doi europarlamentari au declarat, citand studii comparative, ca exista standarde duble in calitatea alimentelor din UE, care par sa corespunda unei divizari Est-Vest.

România câștigă un proces controversat. Suma URIAȘĂ pe care trebuie să o primească statul român

România câştigă un nou proces la Curtea de Arbitraj de la Paris cu un furnizor de energie. E.ON România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi electricitate, trebuie să plătească statului compensaţii de 4 milioane de lei, plus dobândă, transmite Digi24.Imagini pentru judecatorie

 

Potrivit avocaţilor, după cumpărarea Electrica Moldova, E.ON nu a distribuit dividende statului cât timp acesta a deţinut acţiuni la societate. Asta deşi rezultatele financiare ale Electrica Moldova permiteau acest lucru.

Decizia vine la o săptămână după ce Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

‘Castle Rock’ – noul proiect de televiziune al lui J.J. Abrams şi Stephen King

Producătorul-regizor J.J. Abrams şi scriitorul Stephen King îşi vor uni din nou forţele pentru a crea serialul de televiziune ‘Castle Rock’, al cărui nume face trimitere la localitatea fictivă în care popularul autor îşi plasează acţiunea din multe romane ale sale, relatează EFE preluat de agerpres.

Imagini pentru stephen king
Printr-un mesaj pe Twitter, studioul Bad Robot, aparţinând lui Abrams, a postat un clip în care apar titlurile unor romane ale lui Stephen King precum “Salem’s Lot” sau “The Shop”.

În acest clip figurează şi numele lui Annie Wilkes, personajul din ‘Misery’, sau al închisorii Shawshank, în care se petrece acţiunea filmului de succes ‘The Shawshank Redemption’ (1994), cu Morgan Freeman şi Tim Robbins în rolurile principale.

În imagini apare şi harta statului Maine, fără a dat alte detalii despre această nouă producţie care va fi difuzată în serviciul de ‘streaming’ (online) Hulu.

Potrivit site-ului de specialitate The Hollywood Reporter, serialul va întrepătrunde personaje şi subiecte ale mai multor romane din universul literar al lui Stephen King.

Abrams şi King au colaborat deja la producţia pentru micul ecran ‘11.22.63’, un mini-serial de science-fiction cu James Franco în rolul principal, despre călătoria în timp a unui profesor, care încearcă să evite asasinarea preşedintelui SUA John F. Kennedy.

Schengen are un nou regulament: Care sunt schimbările și cum ne afectează

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi cu o largă majoritate de voturi noul regulament Schengen, care prevede că toţi cetăţenii Uniunii Europene şi din state-terţe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificaţi sistematic în baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate, relevă un comunicat de presă al co-legislativului european.

Rezoluţia a fost adoptată cu 469 de voturi pentru, 120 voturi împotrivă şi 42 de abţineri. Raportorul PE privind noul regulament Schengen este eurodeputata română Monica Macovei (grupul europarlamentar Conservatorii şi Reformiştii Europeni).Imagini pentru Schengen

 

Noile reguli au fost agreate cu Consiliul UE la 5 decembrie 2016.

‘Securizarea graniţelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa şi protejarea dreptului la viaţă, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viaţă pe care o salvăm descoperind un potenţial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecţia minimă pe care avem datoria de a o asigura cetăţenilor noştri’, a spus Monica Macovei.

Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru graniţe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec graniţele externe ale UE în bazele de date cu documente furate şi pierdute, în sistemul de informaţii Schengen (SIS) şi în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate graniţele aeriene, maritime şi pe uscat, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din UE.

Modificarea regulilor este un răspuns la ameninţările teroriste în Europa, aşa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris şi Berlin, precum şi fenomenul ‘luptătorilor străini’, adică cetăţeni ai UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic în Siria şi Irak.

În cazul în care verificările sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări ‘ţintite’, cu condiţia ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea ameninţări printre altele la securitatea internă sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificări ‘ţintite’ vor fi obligaţi să treacă printr-o verificare obişnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie şi să le confirme identitatea.

La graniţele aeriene, statele membre pot utiliza verificări ţintite pentru o perioadă de tranziţie de şase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepţionale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilităţi pentru a performa verificări sistematice în bazele de date şi au nevoie de timp să se adapteze.

Noul regulament Schengen va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie şi Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

Rusia a ATACAT iar Ucraina cu o ARMĂ folosită în premieră

Piraţii informatici sprijiniţi de statul rus folosesc un nou tip de virus, proiectat să atace infrastructura vitală a Ucrainei, a declarat miercuri Oleksandr Tcaciuc, şef de stat-major al serviciului de securitate ucrainean, citat de Reuters.

Un virus de tip “telebot” are ca ţintă specifică o anumită instituţie sau o infrastructură cum ar fi reţeaua electrică sau sistemul financiar, a explicat Tcaciuc într-o conferinţă de presă televizată, scrie agerpres.ro.

Imagini pentru russia flag

Potrivit oficialului ucrainean, atacurile sunt orchestrate de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, în complicitate cu firme private de software şi infractori cibernetici. Autorii par a fi aceiaşi cu ai malware-ului (program care urmăreşte deteriorarea unui echipament informatic) BlackEnergy.

Reuters nu a reuşit să obţină imediat un comentariu din partea FSB.

Kievul a acuzat deja Rusia că duce un “război cibernetic” împotriva Ucrainei. Numai în noiembrie şi decembrie anul trecut ar fi avut loc 6500 de atacuri informatice. Tcaciuc a afirmat că acestea au devenit un instrument important de agresiune, “confirmat şi de colegii noştri din NATO şi UE, care au raportat recent un număr în creştere de atacuri asupra infrastructurii vitale a ţărilor membre NATO şi UE de către Rusia sau de pe teritoriul Federaţiei Ruse.”