5 semne importante care anunta o alunita PERICULOASA!

Voteaza acest articol

Orice persoana are pe corp intre 30 si 60 de alunite, iar in majoritatea cazurilor acestea sunt inofensive. Unele apar inca de la nastere, pe altele le capatam de-a lungul vietii, de la soare sau de la unele cicatrici. 

Insa, uneori, pot aparea unele mutatii la nivelul unei alunite, care poate fi primul semn al unui cancer de piele. Descoperit la timp, cancerul de piele poate fi tratat cu succes, non-invaziv, fara sa se raspandeasca in organism.

De aceea, este extrem de important sa stim sa recunoastem semnele care ne indica faptul ca o alunita a inceput sa evolueze. Atunci cand incepi sa observi anumite modificari ale unei alunite, este timpul sa te programezi la un consult intr-o astfel de clinica de dermatologie, unde vei fi tratata cu respect si grija, iar medicii au suficienta experienta pentru a-ti pune un diagnostic corect si a-ti recomanda tratamentul potrivit pentru tine.

Informatii recente:  Despre tehnica epilării cu zahăr

Acestea fiind spuse, iata care sunt cele 5 semne ABCDE (Asimetria, Borders – margini, Culoare, Diametru, Evolutie) ca o alunita ar putea fi cancerigena:

Asimetria. Daca ar fi sa trasezi o linie imaginara prin mijlocul alunitei tale, ai observa ca cele doua jumatati nu sunt identice. Acesta este primul semn ca alunita a inceput sa isi modifice forma si ca incepe sa se extinda sau sa evolueze. In mod normal, alunitele au margini bine delimitate, au o forma bine definita, care nu ar trebui sa se modifice in timp.

De exemplu, un inotator australian medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Mark Horton, a fost diagnosticat cu cancer de piele dupa ce un fan a observat, intr-o imagine la TV, ca o alunita pe care sportivul o avea pe piept isi modificase forma si i-a lasat un mesaj. Horton i-a multumit public celui care a semnalat aceasta problema si a declarat ca boala a fost descoperita in stadiul incipient, asa ca s-a tratat cu succes.

Informatii recente:  MAKEUP: Cum sa te machiezi in functie de forma fetei?

Marginile. O alunita cu margini neregulate sau nedefinite poate fi un alt indicator al unui cancer de piele. Marginile unei alunite canceroase pot fi usor zimtate.

Culoarea. O alunita canceroasa isi va schimba culoarea in timp si poate deveni fie de o nuanta mai inchisa, fie mai deschisa. Orice modificare a culorii alunitei trebuie semnalata medicului dermatolog. Nu orice schimbare a culorii alunitelor inseamna automat ca aceasta este canceroasa, insa este recomandat sa nu astepti si sa mergi imediat la un control.

Diametrul. Alunitele de dimensiuni mai mari decat guma de sters a unui creion trebuie tinute sub control. Uneori, medicii dermatologi recomanda scoaterea cu laserul a acestor alunite, tocmai pentru a preveni probleme ulterioare. Daca observi ca o alunita a inceput sa creasca sau sa se extinda, nu amana controlul dermatologic.

Informatii recente:  3 alimente BENEFICE tenului uscat in sezonul rece!

Evolutia. Alunitele care iti dau senzatii de mancarime, incep sa sangereze, cresc, isi schimba culoarea sau au portiuni elevate pe suprafata lor trebuie examinate imediat de un specialist. Orice evolutie sau modificare care are loc la nivelul unei alunite poate fi un semn timpuriu al instalarii cancerului de piele.

Majoritatea cancerelor de piele, peste 90%, sunt cauzate de expunerea prelungita la soare, fara protectie impotriva razelor UV. Datele oficiale arata ca incidenta melanomului a crescut de peste doua ori, in ultimii 30 de ani, in Europa, iar in Romania, incidenta cancerului de piele a crescut, in ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.

Sursa: https://www.beaumonde.ro/lifestyle/cele-5-semne-ingrijoratoare-ca-o-alunita-devenit-periculoasa/

Niciun Comentariu

Nu se pot posta comentarii